Grijs kenteken; wat is het en hoe werkt het

Gepubliceerd op: 15 augustus 2018

Een grijskenteken, wat betekent het en hoe werkt het? Wat zijn de voor- en nadelen?


Tarieven opvragen

Wat is een grijs kenteken?

Een grijs kenteken betekent dat uw auto door de belastingdienst wordt omschreven als een bestelauto. Dit betekent echter niet dat de auto een grijs kenteken heeft. U kunt een grijs kenteken wel herkennen aan de B of V op het nummerbord.

Wat zijn de voorwaarden van een grijs kenteken?

Zowel ondernemers als gehandicapten mogen een auto met een grijs kenteken rijden. Er wordt wel geëist dat de auto minimaal 10% zakelijk word gereden en de eigenaar bezit over een btw-nummer. Verder gaat het natuurlijk over een grotere auto of bestelauto. Deze bestelwagens kunnen in verschillende varianten voorkomen:

  • Grote bestelauto’s
  • Bestelauto’s met een verhoogd dak
  • Middelgrote bestelauto’s zonder verhoogd dak
  • Bestelauto’s met een open laadbak
  • Bestelauto’s met een dubbele cabine

Het belangrijkste is dat de bestelwagen beschikt over een laadruimte, vlakke vloer en u vervoert geen passagiers.

Wat zijn de voordelen van een grijs kenteken?

Natuurlijk bied een grijs kenteken fiscale voordelen. U betaalt bijvoorbeeld geen BPM bij de aanschaf van de auto. Daarnaast betaalt u minder wegenbelasting. Er wordt door de belastingdienst namelijk een speciaal tarief berekend voor auto’s met een grijs kenteken. Daarnaast heeft een bestelwagen zelf natuurlijk veel voordelen. Denk onder andere aan veel laadvolume, een hoger maximaal laadgewicht en ruimte voor speciaalbouw om te voldoen aan uw wensen als ondernemer.

Bent u ondernemer en heeft u vragen over een grijs kenteken? Derks bedrijfswagens kan u verder helpen. Met onze 25 jaar ervaring weten wij alles over de voor- en nadelen van een bestelwagen.

 


Vragen of wilt u meer informatie? Bel 0413 24 10 40


Ook interessant:

Top 5 zuinige bestelauto’s | Hoe kies je de juiste bedrijfsauto | De bestelauto gaat steeds langer meeSpeciaalbouw voor uw bedrijfswagen